Pitstop i Kalmar

2011-04-20 10:58:52

Vi har just passerat Landsort och lagt in ny kurs på Saltsjöbaden som vi beräknar angöra 17.30, enligt navsystemets ETA. Havet glittrar i förmiddagssolen och ligger spegelblankt med brytningar av små mjuka vågrörelser och en och annan vag dyning.

Natten har varit vacker, trevlig men kall, mycket kall, särskilt för oss som gick vakt. Många frös också i sina annars så varma sovsäckar och byltade på sig extra fleecetröjor. På vakten sitter vi och småpratar om allt möjligt men i morse hade vi tre timmars diskussion om EU, EMU, Islam och andra religioners inverkan på världens oroligheter. Vi löste flera världsproblem och tar snart kontakt med Bryssel och Rosenbade för att delge dem lösningarna.

Vi har inte haft särskilt mycket mobilkontakt det senaste dygnet, inte sedan Kiel och ytterst sporadiskt sedan vi lämnade vårt pitstop Kalmar igår kväll, först vid Landsort öppnades kontakten med yttervärlden. I Kalmar gick vi in för att tanka, och fick lägga till vid bryggan hos ”Offen”, Thomas kompis på Kalmar Marina. Full service, vi tankade diesel, han skjutsade Thomas och Jocke till affären för att handla medan jag och Niclas gick till McDonalds och köpte ett gäng hamburgare. Kustbevakningen och Lotsen gjorde flera lovar förbi oss för att få en chans att beskåda TP52an.

Vi hade nog berett oss på en hårdare översegling, kallt, blött, blåsigt, stampigt och miserabelt härligt. Men så blev det inte, vinden lyste med sin frånvaro och när den infann sig med rätt styrka så var riktningen fel. Därför har ju resan varit bekväm och inte så påfrestande. Vi fick till slut en riktigt fin segling över Hanöbukten med 15-20 knops vind i 125 grader, båten i lite kräng och besättningen n’stan en aning exalterade efgter all motorgång.

I Kalmarsund satte vi till och med en A2 gennacker för första gången, den var också i bra skick och det var lite härligt att slöra in till Kalmar på den.

Nu är vi som sagt på väg till Saltis efter sex dygn ombord på Apollo, eller ”Blixt” som den nu kommer att heta. Vi ser fram emot att tas emot av nära och kära och alla andra som vill.