Första provseglingen

2011-04-16 10:49:09

Hamble, fredag 15/4. Vi närmar oss avfärd med Sveriges första TP52. Apollo, eller ”Blixt” som båten ska heta, från Hamble Point Marina nära Southampton till Stockholm. Imorgon bitti lördag drar vi tidigt.

Förberedelserna i Hamble har bestått i att inventera, komplettera och sjöstuva den 52 fot vackra skapelsen som nu ska begå sin premiärtur i det nya svenska teamets ägo. Den är i otroligt fint skick, man kunde tro att den är ny och aldrig kappseglats, men faktiskt vann den IRC i Fastnet race och blev totalfyra 2009. Vi packade också hela järnvaggan med segel och låda med elektronik, som ska hem till Sverige med annan transport.

Efter lång väntan och spänd förväntan fick vi idag provseglaTP52:an för första gången på The Solent i i 6 m/s och intrycken var mer än positiva. Den känns som en VO70:a men den är mindre och lättare och mer känslig för hur man placerar sig ombord. Den är enklare att hantera och otroligt rolig att segla. Den blir vass.

Med en Elvström-stor och en Jib2:a seglade vi drygt 8 knop på kryssen, men det ska bli intressant att prova den i riktig vind, där den ska kunna uppnå över 20 knop.

Imorgon drar transportteamet iväg ut på Nordsjön, Thomas Blixt, Sunkan Sundqvist, Jocke Persson, Göran Persson, Jonte Tingelholm, Niclas Nordqvist, Marco Brizzi, Micke Pinotti och jag själv, Lars-Ola Nordqvist.

Vi hörs under seglingen.