Första dygnet

2011-04-18 10:51:23

Ett dygn på havet och så sitter vakttorn igen och båten har blivit ett gemytligt och trivsamt hem. Sovsäcken känns go och varm, vilket har behövts inatt, när kylan kom krypande genom den svarta kabinen. Men till att börja med drog det kallt om ändan som låg mot det kalla skrovet. Sunkan hittade en madrass under alla matlådor och sen var nästa natts värme räddad.

Thomas, Marco och jag (Lars-Ola) hade vakt mellan nio och tolv igår kväll och såg ett helt stim av delfiner som lekte runt båten, och dök i den strimma av grön mareld som täckte havet framför oss. Man slutar aldrig fascineras av de här glada varelserna, som tar sig fram så smäckert och snabbt. Senare på morgonen kom ett gäng tumlare och hoppade inför Jonte, Jocke och Göran.

Havet ligger spegelblankt, men vi tuffar på med 8-10 knop med en mix av stor, jib och motor. Vinden räcker inte, den ger oss bara 5 knop framåt och med den farten lär vi inte vara hemma före påsk, och då blir alla våra kära kvinnor och barn ledsna. Men solen skiner och värmer upp den annars lite kyliga vinden, och soluppgången var magnifik, där den spred sin glans över de mjuka, knappt synliga vågrörelserna.

Första frukosten serverades vid nio på morgonen, jag hade kokt ägg när Jocke kom med morgonens stora överraskning - en espressomaskin! Han pumpade upp trycket, la i en ampull, hällde på vatten och vips silade den ädla drycken ner i de små fina kopparna av glas. Ytterligare bevis på TP52:ans förnämlighet, egen barista och espressomaskin. Morgonfikat smakade lite extra fint idag.