VM-dramatik i hård vind

2012-08-08 20:01:34

Helsingfors 2012-08-08

Starten för Blixt Pro Sailing i Audi ORCi World Championships, VM I havskappsegling I Helsingfors, har varit innehållsrik, med en framgångsrik första dag och en dramatisk andra dag. Inför onsdagens tre bankappseglingar ligger Blixt Pro Sailing på 33:e plats totalt.

VM-veckan inleddes med en 63 Nm lång havskappseglingsbana på havet utanför Helsingfors. Thomas Blixt och den 14 man starka besättningen på TP52:an Blixt pro Sailing, som består av hälften finska kappseglare, med Patrik Lindqvist i spetsen, och hälften svenska, fick en bra start. De var snabbast av de största båtarna och slog bland annat den andra TP52:an i tävlingen, norska Wolfpack (f d norske kungens båt Fram) med 4,30 minuter.

- I den ganska tunna vinden blev det annars ett race för de mindre båtarna, vilket gjorde att flera passerade oss på omräknad tid, förklarar Thomas Blixt.

Inför andra dagens bankappseglingar låg den svensk-finska TP52:an på 15:e plats, och med de betydligt hårdare vindförhållandena såg det bättre ut för Blixt & Co.

- Vi beslöt att byta till ett tyngre storsegel som vi kunde reva, och det visade sig behövligt, berättar Thomas. Det blåste upp till 36 knop sydvästlig vind och många hade stora problem i den hårda vinden som piskade upp vågor på över två meter.

På en båt bröt en besättningsman benet, flera båtar tappade gastar överbord, en båt fick allvarliga köl- och skrovskador och flera av de 124 båtarna fick bryta. Det blev även dramatiskt ombord på Blixt Pro Sailings TP52 när plötsligt backstagets hölje gav med sig och schacklet till uthalet gick sönder och skadade uthalslinan.

- Vi tog det säkra före det osäkra och avbröt. Vår riggspecialist Jesper Ott har fått jobba en del och vi har monterat nya backstag bland annat. Nu har vi fräscha grejer igen och är redo för att ta upp kampen igen, säger Thomas Blixt.

Även TP52:an Wolfpack hade problem med sina backstag, men lyckades ta sig i mål. För klass A med de större båtarna blev det bara en segling på tisdagen i det tuffa vädret. Tävlingsledningen försöker nu segla tre banrace på onsdagen, då prognosen är 14-19 knops vind. Om sju race genomförs får man räkna bort sitt sämsta resultat av de korta banracen, vilket fortfarande ger Blixt Pro Sailing en god möjlighet att avancera totalt.