Blixt VM-tvåa efter ny seger

2012-08-10 08:45:14

Efter en ny seger i bankappseglingen på torsdagen klättrar KSSS-seglaren Thomas Blixt och hans finsk-svenska besättning på TP52:an Blixt Pro Sailing upp till en total andra plats i VM i havskappsegling klass ORCi Helsingfors.

– Två spikar på ett VM är är ju inte dåligt, det visar att vi kan vara med i toppen och slåss, säger Thomas Blixt.

VM i segling ORCi har samlat Europassbästa havskappseglare, och regerande världsmästare Alberto Rossi på Farr 40:an Enfant Terrible har hittills visat sin klass genom att leda VM-seglingarna från start. Igår fick han dock för andra gången se sig slagen med sju sekunder av Thomas Blixt och hans blandade besättning på TP52-båten från svenska KSSS och finska NJK.

– Vi gjorde en rätt dålig start och hamnade i lä om de andra båtarna i den lätta och ojämna vinden, men sedan lyckades vi väldigt bra med att läsa vindstråken så vi fick till snabba kryss- och länsbogar mot slutet, och kunde då segla ifrån italienarna och gå i mål sju sekunder före Rossi på korrigerad tid.

I VM-tävlingen ligger nu Blixt Pro Sailing tvåa (tabellen visar en sjunde plats), eftersom man får räkna bort sitt sämsta resultat, vilket var andra dagens segling som Blixt Pro Sailing tvingades bryta.

Norska TP52:an Wolfpack fick åter se sig slagen av Blixt Pro Sailing och gick i mål som trea på omräknad tid.

- Vi är oerhört nöjda med VM:et så här långt, Stefan Winberg är suverän som taktiker, vi har bra team spirit ombord och killarna trimmar så att vi får hög fart i båten, förklarar regerande svenska mästaren Thomas Blixt.

KSSS ligger i topp även i den mindre klass B i ORCi, där Patrik Forsgren ligger i topp med en poängs ledning med sin First 36,7 Team Arken Zoo. Forsgren har vunnit två race, haft två andraplatser, en tredje och igår en fjärde. Mats Wictorin i X-332:an Boxer blev tvåa i gårdagens race.

Nu återstår en lång havskappsegling under fredagen och en bankappsegling på lördag innan segrarna kan utses i årets VM i ORCi.