Blixt Pro Sailing tog VM-silver

2012-08-11 16:49:23

I tuffaste konkurrens tog KSSS-seglaren Thomas Blixt och hans 14-mannabesättning hem VM-silvret i ORCi, havskappseglingens elitklass, efter en veckas tävlingar i Helsingfors. Blixt Pro Sailing fortsatte sin starka resultatserie i VM med en andraplats i den avslutande bankappseglingen.

– Det är helt fantastiskt, jag kan knappt tro att det är sant, men vi har seglat väldigt bra den här veckan och är enormt nöjda, jublade Thomas Blixt.

VM-guldet i stora klass A tog den regerande världsmästaren Alberto Rossi, Italien, med sin Farr 40 Enfant Terrible.

Havskappseglaren Thomas Blixt har ett av sina bästa år i havskappsegling. Han är regerande svensk mästare och blev totaltvåa i ÅF Offshore race (f d Gotland Runt).

– Men det här är mitt bästa resultat någonsin, säger Thomas Blixt som för andra året seglar en TP52, en 17 meter ren tävlingsbåt byggd i kolfiber. Vi hade nog inte ens kunnat drömma om att ta VM-silver när vi åkte hit till Helsingfors.

I VM i ORCi har Blixt haft sju man ur sin basbesättning och sju varit finska seglare som inte tidigare seglat på båten.

– Vi har haft en väldigt fin teamanda, alla har jobbat som ett lag, förutom att vår taktiker Stefan Winberg har läst vindarna otroligt bra i ganska svåra förhållanden och våra trimmare har hållit bra fart i båten.

Lördagens bankappsegling gick i lätta vindar med omkring 4 m/s. Blixt Pro Sailing fick en bra start och hittade fina vinklar och vindstråk både på första länsen och andra kryssen. Efter en timme och två minutera hade man seglat den åtta distansminuter långa kryss-läns-banan, vilket ger en medelfart på ca åtta knop.

– Vi seglade rätt på alla vindvrid och lyckades ta andraplatsen i mål, berättar Blixt

KSSS firade triumfer även i de mindre båtklasserna. Patrik Forsgren seglade sin First 36,7 Team Arken Zoo till en fjärdeplats i den sista bankappseglingen och lyckades därmed ta hem VM-bronset i klass B Gold Fleet. Paul Nord, Arcona 340, blev 14:e man och Per Lundqvist, X-332, 18:e i samma klass.

Men också Jonas Wiström, till vardags vd för ÅF, seglade hem ett VM-silver i klass B Silver Fleet med sin Grand Soleil 37 BC Amarone.