Avantime Cup – tävlingskonceptet som gjort succé

2012-11-06 14:11:38

2012-09-03 - KappseglingAvantime Cup 2012 är avgjord.

Totalsegrare i klassen ORCi blev, inte helt oväntat, “Blixt Pro Sailing”, TP52-an med Thomas Blixt som rorsman. I SRS-klassen heter slutsegraren ”La Dolce Vita”, Finngulf 33, med Per Lindstedt som skeppare.>< Cupen har omfattat sju seglingar runt i Sverige, från Lidingö Runt i öster till Tjörn Runt i väster, från början av maj till slutet av augusti. Tala om att täcka en hel kappseglingssäsong! - Samarbetet med KSSS har gjort det möjligt för oss att planera och genomföra den här tydligen mycket uppskattade tävlingen, säger Ville Djurberg, en av initiativtagarna från Avantime.

Bakgrunden till Avantime Cup är enkel: många aktiva seglare saknade ett naturligt forum och bra arenor för främst havskappsegling i Sverige. Därför tog Avantime initiativet till en ny kappseglingsform och skapade en sajt för hela cupen och deltagarna. Målet var att öka intresset för havskappsegling i Sverige samt att sprida havskappsegling till flera som vill ta steget till att börja tävla och ha riktigt kul tillsammans på havet.

Sajten har sedan starten i början av maj haft i genomsnitt ca 1.000 besökare i månaden. Ambitionen har varit att få fler deltagare till fler havskappseglingar och skapa ett nyhets- och tävlingsflöde. Sju tävlingar har ingått i Avantime Cup 2012: Lidingö Runt, Ornö Runt, Sandhamn Open, ÅF Offshore Race, ORCi-VM i Helsingfors, Tjörn Runt samt DataCom Cup Sandhamn. Cupen använder högpoängsberäkningssystem. De fem bästa deltävlingarna räknas för varje båt. Tävlande deltar i Avantime Cup helt på de olika deltävlingarnas villkor. Båtarna har tävlat i klasserna SRS och ORCi.

På KSSS säger Ralf Aspholm, ordförande i havskappseglingskommittén, att samarbetet med Avantime är ett bra exempel på hur 1+1 blir 3: - Vi har gemensamma intressen för hur vi ska få ett genomslag för kappsegling som sport och då behövs sådana entusiaster som vännerna på Avantime.

Thomas Blixt, årets totalsegrare, är nöjd. – Vi har haft en otrolig säsong där det mest gått vår väg. Vi har en bra besättning med Stefan Winberg som taktiker. Nu har vi två seglingar kvar i början av oktober, sen tar vi rast och vila.

Cupen kommer igen 2013 och kommer då att utvecklas ytterligare. Bland annat planeras en ny kappsegling, en avgörande cup som körs andra helgen i september och då på en bana inne i Stockholm, oklart hittills var. Se mer info på www.avantimecup.se

Resultat Klass ORCi 1. Blixt Pro Sailing, TP-52, Thomas Blixt, 49 p 2. Epsilon Nemo, IMX 40, Hans Broman, 38 p 3. Boxer, X-332 Sport, Mats Victorin, 33 p 4. Team X-Yachts Sweden, Xp38, Johan Delin, 32 p 5. Datacom Sail Racing Team, Sinergia 40, Ralf Aspholm, 27 p Resultat Klass SRS 1. La Dolce Vita, Finngulf33, Per Lindstedt, 70 p 2. Mum, Urban Sidh, 43 p 3. PAC-MAN, B&R38, Jimmy Hellberg, 41 p 4. Valkyria, X-362 Sport, Göran Ricking, 40 p 5. Team Vindile, Wasa55 Special, Bengt Eriksson, 39 p