Blixt och TP52:an vann igen

2012-11-06 14:14:21

2012-10-10 - KappseglingThomas Blixt, med KSSS-båten Blixt Pro Sailing, tog en ny totalseger med sin vassa TP52:a i helgens danska bankappsegling Mumm Stelton Cup. Med drygt nio minuter på beräknad tid distanserade Blixts 14-mannabesättning den danska X38:an Soldier Blue.

Den 23 sjömil långa bantävlingen mellan bojar och fasta märken seglades i 10-14 meters västlig vind i vattnen mellan Ven och Vedbaek, norr om Köpenhamn. TP52:an, som denna gång seglades under namnet ”IT-Gården”, gjorde en fin start med Marco Brizzi som taktiker, och klöv startlinjen först av alla båtar i den femte startgruppen. I de hårda vindarna prövades besättningarna och båtarna. Flera broacher, trasiga segel och ett mastbrott rapporterades efter tävlingen. Men Blixt Pro Sailing seglade felfritt och fort.

– Allt var fantastiskt kul och med ganska tuffa förhållanden. Men i de här vindarna kom både besättningen och båten till sin rätt. Vi slog fartrekord efter fartrekord, toppade 22 knop med gennakern, seglade ett helt slörben i 20 knop och seglade i halvvind med fock och stor stundtals i 19 knop. Det var rätt fräckt, berättar Thomas Blixt.

– Det känns som om vi börjar lära oss båten nu. Det som verkligen fällde avgörandet var ett oerhört bra besättningsarbete. Alla jobbade som ett lag, lugnt och utan några misstag. Det var en av våra roligaste tävlingar i år, tyckte skeppare Thomas Blixt som nu laddar för ytterligare ett race i Danmark nästa helg.