Team Blixt tog silver i ÅF Offshore Race

2014-07-04 01:09:36

Efter två dygn och knappt 20 timmar seglade Blixt Pro Sailing in i Sandhamn på andra plats i Big Boat-klassen i årets segling runt Gotland, ÅF Offshore Race 2014.

– Vi seglade givetvis för seger men är mycket nöjda med hur vi genomförde seglingen med de svaga och ombytliga vindarna. Besättningen jobbade hela tiden med segelbyten och trimning, men vi hamnade i totalt sju vindbleken där vi låg helt stilla, kommenterar Thomas Blixt, skeppare.

Blixt Pro Sailing seglade i största klassen med sin TP52, Big Boat, och hade ett tufft motstånd, tyska Ker 51:an Varuna, 57-fotaren, Progressiva, Elliott 45:an Blagodarnost 2, 100-fotaren Hyundai, men det var Ker46:an Shakti som smög upp bakifrån och tog hem segern.

Med Thomas Blixt som skeppare och den erfarne och skicklige taktikern Stefan Winberg och 15 mans besättning seglade TP52:an i ledningen större delen av ÅFOR. De var snabbast genom skärgården till Kanholmsfjärden, fastnade i dimma och bleke vid Sandhamn, där de passerade som tvåa efter Varuna, men hade tagit tillbaka ledningen på vägen mot Visby och behöll den runt hela Gotland ända upp till Gotska Sandön. – Taktiken fungerade perfekt, vi seglade nära land på nedvägen runt Gotland, och längre ut havet på östra sidan. Besättningen jobbade stenhårt, trimmade och bytte segel hela tiden i de svåra vindförhållandena och vi hade hela tiden kul - det är ett fantastiskt härligt och skickligt team, säger Thomas Blixt.

Efter Fårö och rapportpositionen på Gotska Sandön hamnade Team Blixt i sitt sjunde bleke i flera timmar medan flera av de bakomvarande mindre båtarna, bland annat Shakti, kom med vind och tog in TP52:ans stora försprång. Där tappade vi vår ledning, förklarar Thomas Blixt som konstaterar att vindstyrkan aldrig nådde över 6 m/s, och det inträffade på väg från Alma fyr till målgången.

Ker 46:an Shakti smög upp från en tredjeplats till att segla förbi tvåan Varuna vid Gotska Sandön, där Blixt fortfarande ledde, och kom sedan bakifrån med vind där de större båtarna låg i bleke efter Sandön. De seglade sedan upp sig till ledning vid Alma fyr.

– Det var det längsta Gotland Runt jag någonsin seglat, nästan tre dygn, så vi fick mycket segling för startpengarna, säger Thomas som tidigare har nio segrar i Gotland Runt, fyra totalsegrar och fem klassegrar. Vi är nöjda med vår segling och silvret, vi genomförde ett bra race.